Puntes de coixí

 

Les puntes de coixí són un tipus d'artesania molt típic de Catalunya. 

Fa uns segles les puntes de coixí havien sigut un tipus d'indústria molt establert a Catalunya i en altres països, però en el pas a la mecanització aquesta art va quedar literalment en mans de les puntaires. 

Tradicionalment s'han anat fent trobades de puntaires en diferents ciutats de Catalunya cada any, on es comparteixen coneixements, i podem posar en comú les nostres petites o grans obres, adquirir nous patrons, etc. 

Per elaborar puntes de coixí, el material necessari és:

👉Coixí de puntes: En venen en establiments especialitzats, i en algunes merceries per sort encara en podem obtenir. 

👉Boixets : conjuntament amb el coixí són els protagonistes indiscutibles de les puntes. Són elements de fusta que ens permeten enroscar cotó i entrellaçar-lo per elaborar aquestes preciositats. 

👉Patró: element de cartró amb una forma que és la què seguirem a nivell d'estructura de la nostra punta. És l'element clau per a l'elaboració d'una punta. Les puntaires ens l'acabem de personalitzar acabant d'escollir els punts que hi volem utilitzar, o ajustant alguns elements. Per això cada punts és diferent. El color dels patrons habitualment és taronja o marró amb línies negres per destacar les formes dels elements. El motiu és que combinat amb el blanc del fil de cotó ens permet un bon seguiment visual dels elements que elaborem. 

👉Fil de cotó: És la matèria prima indispensable per a l'elaboració de les puntes. 

👉Agulles de cap: Les utilitzem per fixar el fil de cotó amb la forma corresponent al patró sense que la forma es desfaci pel pes dels propis boixets. És el què permet dotar a les puntes dels seus dissenys. 

👉Tela de cotó: és necessària per al muntatge de les puntes en el cas d'optar per elaborar un mocador. Amb puntes es poden fer moltes altres manualitats, que us explicaré amb exemples en un altre article. 

👉Una bona il·luminació és essencial per a prevenir el cansament de la vista.

Un cop tinguem aquests elements, es primeres puntes que es solen elaborar en el procés inicial d'aprenentatge són les puntes composades per dos elements :

👉Onda. 

👉Peu. 

En aquesta punta que observeu, de complexitat alta, els elements que veieu de dreta a esquerra són:

Puntes de coixí

👉Punt de trena. 
👉Fulles de guipur  (les fulles que observeu en l'extrem i la part central). 
👉Ziga-zaga en punt sencer. 
👉Rombe en punt sencer. 
👉Topo en punt mig en la part central de les fulles. 
👉Peu (reixilla). 

Coixí de puntes de coixí

En aquest segon exemple, de complexitat  mitjana, observeu unes ondes i un cor  elaborat meitat en punt sencer meitat en punt mig:

Punta de coixí mocador

En la següent punta observareu ondes, ziga-zagues en punt sencer, aranyes, topos alternats en punt sencer i en punt mig i peu. 

Puntes de coixí

En aquesta punta veureu ondes en punt sencer, topos en punt mig, rombes en punt sencer, aranyes i peu. 

Puntes de coixí mocador

A continuació observareu un exemple amb, de dreta a esquerra cor (ondes de punt sencer), aranyes, rombe de mig punt, rombe de punt sencer, més aranyes i peu. 

Puntes de coixí mocadors

Aquí veureu combinació de trena, ziga-zaga de punt sencer, fulles de guipur i peu. 

Puntes de coixí

Si us agraden les manualitats amb punt de creu, o bé manualitats amb macramé us adjunto els enllaços. També podreu elaborar marc de fotos personalitzat seguint els passos del següent article, o bé un com fer un atrapasomnis manualitat amb fil de llana i macramé.
Altres opcions per personalitzar la vostra habitació són l'ús de vinils, o bé decoració amb records dels vostres viatges.

Si us agrada el reciclatge, aquí teniu els passos per crear el vostre jardí vertical, així com d'altres elements decoratius DIY.



Entrades populars d'aquest blog

Separador jardí terrassa

Com estalviar en la factura del gas