Construeix un terrari en el teu jardí

 

Resulta que a més del bricolatge, m'agrada la jardineria. Però en aquesta segona afició, per molt que a mi m'agradi, a les meves plantes jo no els agrado tant 😅. Encara em queda molt per aprendre i sempre me'n passa alguna, de manera que de tant en tant em toca renovar-les.

Un bon dia ens van arribar dues noves convidades a casa, un parell de tortugues que ens van regalar. L'arribada de les nostres tortugues va ser l'excusa perfecta que necessitava per començar a fer nous experiments en el nostre jardí, combinant una mica de jardineria, de disseny i  de bricolatge, què més es pot demanar 😋

Reconec que el què us explicaré a continuació, queda súper bé en el jardí, tinguis o no tortugues!!! Per a construir el terrari necessitem:

👉Un petit racó del jardí. A l'inici vaig reservar un espai de 30 x 70 cm per al terràrium. Un parell d'anys més tard, amb el què hi disfruto i el poc manteniment que requereix el propi terrari, l'he ampliat a 30 x 130 cm.

👉 Terra per plantes, i per la superfície ens cal terra més àrida (similar a sorra).

👉 Algunes pedres grans, inclús minerals, petxines,... que ens agradin per al terrari.

👉 Aguns trossos de tronc i escorces.

👉Pedres blanques per exemple, o d'altres colors per a poder preparar algun element decoratiu.

En el cas de terrari per a tortugues

👉 Una delimitació de la seva zona (per exemple un sòcol de fusta). En el nostre cas, les tortugues comparteixen hàbitat amb un petit futbolista i hem afegit una separació de fusta per la seva seguretat (la de les tortugues), i una malla addicional metàl·lica que les protegeix de possibles cops de pilota.

👉 Més quantitat de terra. Les tortugues quan arriba el fred necessiten suficient quantitat per a enterrar-se durant els mesos d'hivern, fins la següent primavera. 

👉Una torreta de plàstic gran. La tallarem per la meitat i posarem una de les meitats sobre l'altra a fi d'aconseguir una estructura més reforçada. N'enterrarem part de la base i posarem terra o pedres grans en la part superior. Les tortugues necessiten poder disposar sempre d'alguns punts amb ombra. Amb aquest element ens assegurem que sempre puguin disposar d'un lloc a resguard per quan els convé.

👉 A les tortugues els encanta experimentar amb diferents textures, diferents tipus de pedres, diferents mides, i superfícies, petxines, troncs,... els agrada anar trobant en el seu camí textures diferents.

👉També els agraden molt les petites inclinacions per on puguin pujar, en aquest aspecte una pedra gran amb una lleugera baixada els ofereix tant una textura diferent com una rampa per poder pujar, els encanta! Cal anar amb cura amb fer una inclinació suficient per pujar, però no excessiva a fi que no tombin (no poden restar panxa enlaire).

👉Una zona per beure aigua. Inicialment vam fer servir una terrina de ceràmica, que a més els permet l'accés a refrescar-se quan tenen calor. Més endavant vam optar per una ampolla amb una base plàstica per beure que ens permet una major quantitat d'aigua, que ens és molt més pràctica.

👉Algunes plantes que els facin ombra. Amb això donaria per un article íntegre perquè no ho hagués dit pas, però són tremendes les tortugues 😅 i depen de quina planta plantem, desapareix misteriosament.

Us poso un parell d'exemples:


Terrarium jardí

En aquesta primera versió, vaig preparar una zona de "difícil accés" amb unes suculentes molt boniques. L'endemà no en quedava ni rastre.

Després del meu primer fracàs (el dia de la inauguració estava preciós, això sí) vam provar amb un segon dissenyen el qual vaig plantar unes campanetes liles. Les vam protegir amb estructura de torretes de plàstic reciclades en forma de mini-jardí vertical que dificultessin més encara l'accés a les tortugues, combinades amb una planta artificial en la zona de l primer incident amb les suculentes:

Terrarium jardí

Les campanetes van durar en aquest cas una setmana, però van acabar compartint el destí de les suculentes, no en va quedar res.

Després de varis intents, he pogut corroborar que són bones alternatives per a plantes que facin una mica d'ombra i que permetin també millorar el nostre terrari les següents:

👉La menta. Les tortugues no se la mengen mai, però cal vigilar molt on la plantem perquè és una espècie invasora que de seguida s'escampa si se sent còmoda on la plantem. 
👉Les heures, de moment no han cridat gens l'atenció a les nostres tortugues.

Us adjunto una fotografia del disseny actual:

terrarium


En resum, un terrari per al vostre jardí ofereix nombroses possibilitats de disseny, és un projecte molt divertit de fer, i molt decoratiu, tant si tenim tortugues com no. I requereix molt poc manteniment. I sí, construint la secció del terrari i remodelant-la de tant en tant, m'ho passo pipa 😋.

Si us falta lloc per a plantar més plantes, aquí us annexem els passos per a elaborar el vostre propi jardí vertical en base a un palet.

Podeu extreure idees en els enllaços d'a continuació per a altres elements decoratius com ara un jardí zen o bé un mini jardí de cactus, que us poden servir d'inspiració també per al vostre terrari i per al vostre jardí, tant en interiors com en exteriors.

Entrades populars d'aquest blog

Com estalviar en la factura del gas

Idees per aprofitar l'espai sota escales