Com fer un hort urbà

En aquest article us proporcionarem unes pinzellades de com fer un hort urbà a casa vostra.

L'avi del meu marit era pagès, i com aquells enciams, tomàquets, maduixes, carbassons... no n'hem menjat mai cap d'igual 😉. Com a petit homenatge, quan el meu fill va fer 5 anys, la família li va regalar un primer joc de sembra per a nens, amb un conjunt d'eines per poder tenir el seu primer hort

El joc de sembra va estar molt bé, vam passar una molt bona estona plegats creant els nostres primers planters d'enciams i tomaqueres. Però en ser els primers no vam tenir gaire èxit pel meu desconeixement sobre la matèria. Finalment vam aconseguir que nasquessin unes tomaqueres que van ser rebudes amb gran alegria a casa però no vaig aconseguir que prosperessin.

Veient el panorama i amb la il·lusió del nen vaig optar per demanar assessorament al sindicat de pagesos més proper a casa.

Allí ens van proporcionar un calendari de sembra i de plantació, que és el factor més important a tenir en compte, i vam adquirir per primer cop enciams per plantar. A continuació vam procedir a plantar-los a la distància que ens van indicar. Seguint aquests passos, us mostrem el nostre petit hort urbà actualment.

Hort urbà

Com fer un hort urbà

👉En el nostre cas, vam començar aprofitant les torretes i parterres que teníem lliures per casa, per veure si als nens els agradava i si realment podria tenir continuïtat l'afició. En aquest article us adjuntem els passos per reciclar els vostres parterres. 

com fer un hort urbà

Un cop consolidada l'afició, vam anar ampliant la zona de plantació, amb més parterres i torretes, i amb aquest hort més gran que observeu en la primera fotografia, que em va molt bé per l'alçada de treball, i perquè té un petit dipòsit d'aigua que ha salvat en alguna ocasió la nostra petita collita.

Més endavant, vam ampliar amb un jardí vertical fet amb un palet reciclat on vam centralitzar les varietats aromàtiques.

👉Vam procedir a afegir terra nova adquirida també en el propi sindicat de pagesos, un substrat universal adequat per hort urbà. És important saber que no tots els substrats són adequats per a hort urbà, alguns adobs no són per alimentació, i per això convé renovar la terra amb un substrat adequat per a horts.

👉 Vam adquirir les hortalisses de planter. Cal comprar i plantar les varietats que ens ofereix el sindicat de pagesos en aquell moment, que són les adequades a plantar en l'època de l'any i la nostra ubicació. I d'aquestes, escollir les varietats que millor s'adaptin a les nostres condicions d'espai/ ubicació del nostre hort urbà. Per exemple, en el meu cas, sé que em prosperen molt bé l'enciam meravella i l'enciam negre, i per tant tendeixo a adquirir més unitats d'aquestes dues varietats perquè sé que són les què em funcionen millor a casa. Puntualment també he plantat alguna tomaquera xerri, maduixeres, carbassons, espinacs, pastanaga... Però el què millor funciona, amb diferència, és l'enciam en el nostre cas. 

Com fer un hort urbà

👉 Constància en el rec. A l'estiu convé rec diari (per exemple, jo planto de setembre a juny perquè sé que en l'època d'estiu no sóc prou constant i sovint se'm moren les plantes per falta d'aigua o cremades per les pròpies onades de calor). 

👉 Utilitzar abonament adequat per a horts. 

👉 En cas de plaga, consultar quins productes són els adequats per a la plaga en qüestió - en el cas d'hort urbà (jo intento no usar cap producte, i si en última instància em convé, ho consulto).

👉 I finalment, un bon dia arriba l'esperat moment de la collita, que normalment solen fer els meus fills. En el moment de preparar la nostra amanida per sopar, ells van a collir els seus enciams Km0, de vegades inclús se'l preparen ells mateixos i cap a la taula. Així ens sembla un enciam encara més bo... perquè és l'enciam de la victòria 😄.

Esperem que us animeu a provar de fer el vostre hort urbà!!!

Altres idees de jardineria

Us adjuntem a continuació els passos construir en el vostre jardí un petit terrari.
Si us agraden les manualitats, podeu també elaborar el vostre jardí de gnoms fades.

Podeu extreure idees en els enllaços d'a continuació per a altres elements decoratius com ara un jardí zen o bé un mini-jardí de cactus, que us poden servir d'inspiració també per al vostre terrari i per al vostre jardí, tant en interiors com en exteriors.

Entrades populars d'aquest blog

Separador jardí terrassa

Com estalviar en la factura del gas